ИРПС коментира избори 2023: От възможността да гласуват с преференция са

...
ИРПС коментира избори 2023: От възможността да гласуват с преференция са
Коментари Харесай

ИРПС: Над 38% от избирателите са гласували с преференция на изборите

ИРПС разяснява избори 2023: 

От опцията да гласоподават с преференция са се възползвали 820 983 гласоподаватели в страната или 38,03%, демонстрира разбор на Института за развиване на обществената среда. 

Данните са на база на окончателните резултати, оповестени от Централната изборна комисия (ЦИК) и са оценени от Институт за развиване на обществената среда, пише БТА.

В най-голяма степен опцията да пренареждат листите са употребявали гласуващите за ГЕРБ-СДС. Почти половината от тях (48,98%) са изразили желание за съответни претенденти в листите на обединението.

В последните години първото място постоянно се заемаше от симпатизантите на „ Демократична България, след обединяването с „ Продължаваме Промяната “ обаче, гласуващите за обединението и с преференция за съответен претендент стават 38.71 %, означават от Института за развиване на обществената среда. 

Данните демонстрират още, че в най-голяма степен преференциалното гласоподаване е употребявано в регион Благоевград – 56,56% от гласоподавателите на шестте партии, влизащи в 49-ото Народно заседание (НС), са се възползвали от преференцията. Следват Враца – 47,88% и Варна – 47,14% (където третата в листата на ГЕРБ-СДС Славена Точева събра повече от 10 хиляди преференции). 

Най-рядко преференцията е употребена от гласоподавателите в регионите Кърджали – 9,2%, Силистра – 25%, Търговище – 26,9% и Разград – 29,7%. И до момента в който в Кърджали по отношение на предишните избори, използвалите преференция понижават, в останалите три региона има нарастване по отношение на октомври 2022 година

От Института за развиване на обществената среда показват, че обичайно това са и четирите области, в които гласуващите в най-голяма степен харесват подредбата, препоръчана от партийните централи. На тези избори в тези региони победител е Движение за права и свободи, а гласоподавателите на Движението в най-малка степен употребяват преференцията от нейното въвеждане до момента.

Бариерата от 7% беше премината от 112 претенденти на партиите и обединенията, които получиха посланичество в Народно събрание, като в този брой не са включени водачите на листи в обособените региони.

Най-много претенденти, минали 7% има в листите на коалиция ГЕРБ-СДС – 43. Това е с девет повече спрямо изборите от предходната година. Следва обединението „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ с 22, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия с по 21 души. Партия „ Възраждане “ има 1 претендент, който е събрал 7% или повече преференциални гласове. В „ ИТН “ има четирима такива претенденти.

Листата на ГЕРБ-СДС в регион Благоевград петима от претендентите минават бариерата от 7% от гласовете, а преференциално за ГЕРБ-СДС са дали своят вот 78,17% от нейните симпатизанти в региона. От Института за развиване на обществената среда означават, че това е регион, в който всекидневно огромен преференциален избор получава поставяният на последно място в партийната листа Стефан Апостолов. На изборите преди две години (4 април 2021 г.) той съумя да измести лидера на листата. 

На тези избори в нито един регион няма изместване на водачи на партийните листи, което ясно демонстрира по какъв начин „ служебните ” преференции извършват ролята си в отбрана на партийните водачи и любимци на политическите обединения, считат от Институт за развиване на обществената среда. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР